Leszámolás a vadnyugaton 2010 - matematika csapatverseny

Beszámoló

2010. január 27-én, Leszámolás a vadnyugaton címmel, rendhagyó csapatversenyt rendeztünk az idei matek hét keretein belül. Az ötletet a Fazekas Mihály Gimnázium Kavics Kupa néven futó versenye adta.

A versenyre 6 fős csapatok jelentkezését vártuk és nem hiába, hiszen pár nap alatt 11 istvános csapat adta le a nevezési lapját a könyvtárban.

Köztük voltak idegenlégiósokat szerződtetettek, de akadt olyan csapat is, amelyik három 7.-essel vágott neki a leszámolásnak.

A vadnyugati kalandra meghívtuk más iskolák egy-egy csapatát is, így a verseny kezdetekor 15 csapat 6-6 embere ülte körül a díszteremben kitett asztalokat.

A rövid bevezetés után rátértünk az esemény lényegi részére, az aranyrudakért való küzdelemre...

A húsz feladatból álló feladatra 90 perce volt a csapatoknak. Ha megoldottnak véltek egy feladatot, a megoldást - ami minden feladat esetén egy 0 és 9999 közötti egész szám - a csapat egyik tagja (küldönc) egy válaszlapon kivitte a színpadon helyet foglaló zsűrinek.
Az iskolánk nem olyan öregdiákjaiból álló zsűri a megoldást ellenőrizte, majd a megoldás helyességétől függően megadta a csapatnak a + vagy - előjelű pontot.

A verseny folyamatosan változó állását egy kivetítő segítségével tettük követhetővé, főleg azok számára, akik nem ültek túl hátul, de hát aki később nevezett, az magára vessen...
A verseny izgalmai mellett a be nem nevezettek sem unatkoztak a számukra elkülönített helyen, hiszen egy 10 feladatból álló feladatsoron mérhették le, mennyire menne nekik a nagy leszámolás.

A versenyen sokáig vezetett felvidéki testvériskolánk Selye-huja nevezetű csapata, de rajtuk kívül végig a tűz közelében voltak 7. osztályosokat 60%-ban tartalmazó Vad szerzetesek, a radnótisokkal megerősített Következők vagy az Árpád Gimnáziumból érkező Mézes uborka csapat. Az utolsó 3 percben az izgalmak érdekében vak kivetítőt használtunk, így a másfél óra lejártakor nem lehetett tudni, hogy az utolsó pillanatokban beérkezett több mint 20 megoldás, hogyan alakította az állást.

No de nem sokáig volt kérdés a végeredmény, hamar kiderült, hogy a leszámolás győztese a Következő csapat lett, őket követték a Vad szerzetesek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Patrona Hungariae és Piarista Gimnáziumok összevont csapata, a Kombinétorika állhatott fel. Nekik különösen, a másik 12 csapatnak pedig kifejezetten gratulálunk!

Ahhoz, hogy így sikerüljön a verseny lebonyolítása, sokan sokat tettek. Tehát ezúton is köszönjük:   

 

  •  támogatóinknak, a Typotex kiadónak, az Ericsson Magyarországnak, a Metal-Art Zrt.-nek, a Szent István Gimnázium Alapítványának és Muzamel Lorándnak, hogy segítettek ahogy tudtak;
  • a hátteres csapatnak, azaz Eszteró Boglárkának (10b), Neisz-Neiszer Viktóriának (8b), Tóth Alexának (8b), Simigh Ankának (8b), Surányi Évának (8c), Vitéz Genovévának (10b), Radványi Ádámnak (10b) és Sántha Konrádnak (10b), az előkészületekért, a verseny alatti kiszolgálásért, az adatrögzítésért és a pakolásért;
  • a zsűri tagjainak, Papp Ágnesnek (16a), Koncz Viktóriának (16a), Petrekanics Mártonnak (16a), Szabó Mártonnak (16a), Koronka Gábornak (14a) és Gilinger Tamásnak (14a), hogy szellemükkel betöltötték a színpadot;
  • Stein Daninak (11b), aki egy mikrofonon keresztül a verseny hangja lett;
  • Hubai Tamásnak, aki rendelkezésünkre bocsájtotta az általa írt, versenyhez nélkülözhetetlen szoftverét;
  • a matek munkaközösség tagjainak a feladatok véleményezését;
  • Chilf Lívia és Székelyné Farkas Zsuzsa iskolatitkároknak a sok millió apróságban való segítségért;
  • Leczki Margit és Princz Ágnes könyvtárosoknak, a nevezés lebonyolításában nyújtott segítségükért.

Akkor tehát jövőre ugyanitt, ugyanekkor, ugyanez. Várunk!

Bernát Péter, Kovács Péter

 

   

Feladatok            Megoldások            Csapatok eredménye            Galéria